Produsele favorite pot fi vazute doar dupa autentificare.

Favorite
0item(s)

Nu aveti produse in cos

Cosul meu
0770 789 939 0770 789 939

Product was successfully added to your shopping cart.

Intrebari frecvente | Japora

Intrebare: Care este timpul aproximativ de functionare al bateriei pentru ceasul achizitionat?

Raspuns:

Bateria a fost montata la data fabricarii ceasului. Aceasta baterie originala montata in fabrica se poate descarca in timpul transportului si depozitarilor succesive si astfel se poate termina mult mai repede decat este mentionat pe pagina produsului ca fiind durata aproximativa de functionare a bateriei. Acest lucru este mentionat si de producator in manualul de utilizare al ceasului primit odata cu achizitionarea ceasului. Bateria nu face obiectul garantiei. Daca ceasul incepe sa intarzie sau ecranul nu este iluminat corespunzator, schimbati bateria. Pentru inlocuirea bateriei, va recomandam sa apelati la un ceasornicar autorizat si sa folositi numai baterii de calitate intrucat cele proaste se pot varsa in ceas si acidul lor il distruge.

Intrebare: Care sunt Abaterile maxime de la precizia de functionare?

Raspuns:

Abaterile maxime de la precizia de functionare a ceasurilor quartz si autoquartz (chinetic) este de +/- 30 secunde pe luna.

Abaterile maxime de la precizia de functionare a ceasurilor mecanice manuale sau automatice sunt de la +/- 10 secunde pe zi pana la +/- 60 secunde pe zi, in conditiile purtarii ceasului minim 8 ore/zi.

Intrebare: Ceas cu alimentare solara Tough Solar. Care este durata de viata a celulei solare si a bateriei reincarcabile?

Raspuns:

In mod normal, celula solara si bateria reincarcabila ar trebuie sa dureze la fel de mult ca si ceasul. In cazuri rare, aceasta baterie reincarcabila isi poate pierde capacitatea de reincarcare, in acest caz, daca ceasul este in garantie, contactati vanzatorul in vederea repararii (schimbarii bateriei reincarcabile) iar daca ceasul nu mai este in garantie, va recomandam sa apelati la un ceasornicar autorizat in vederea schimbarii contracost a bateriei reincarcabile.

Intrebare: CARE ESTE GRADUL DE REZISTENTA LA UMIDITATE AL CEASURILOR?

Raspuns:

Producatorul specifica gradul de protectie la umiditate si apa al ceasului prin inscriptionarea pe capacul acestuia sau pe cadran a unui text de tipul "Water Resistant"/"Water Resistant 30 M" sau "Water Resistant 50 M" sau "Water Resistant 100 M" sau "Water Resistant 200 M" etc. Pentru a vedea in ce clasa de rezistenta la apa se incadreaza ceasul dumneavoastra precum si tipurile de activitati in cadrul carora acesta poate fi purtat cu precautia necesara, va rugam sa consultati tabelul de mai jos.

In tabelul de mai jos sunt prevazute actiunile permise/nepermise in vederea pastrarii nealterate a etanseitatii ceasurilor.

Categ.

Indicatie WR pe cadran sau pe carcasa ceasului

Contact accidental cu apa, stropi, spalat pe maini

Contact frecvent cu apa (de ex. dus)

Inot de suprafata

Scufundari neprofesionale, Sarituri in apa

Scufundari profesionale

Folosirea coroanei sau a butoanelor sub apa

I

Fara rezistenta la apa

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

II

Cu indicatie WR (Water resistent)

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

III

30m/ 3ATM/ 3Bar/ 100ft

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

IV

50m/ 5ATM/ 5 Bar/ 165 ft

Da

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

V

100m/ 10ATM/ 10Bar/ 330 ft

Da

Da

Da

Nu

Nu

Nu

VI

200m/ 20ATM/ 20Bar/ 660 ft

Da

Da

Da

Da

Nu

Nu

VII

peste 200m/  20ATM/ 20Bar/ 660 ft

Da

Da

Da

Da

Da

Nu

 Gradul de protectie la umezeala sau etanseitatea ceasului este variabila pe timp lung in functie de anumiti factori, cum ar fi: uzura ceasului, nivelul general de umiditate atmosferica, nivelul de poluare, modul de folosire a ceasului. De aceea este recomandat sa verificati gradul de etanseitate al ceasului, cel putin odata pe an, preferabil inainte de inceperea sezonului cald sau in cazul in care a suferit un soc puternic. De asemenea se recomanda efectuarea unei revizii tehnice la fiecare 2 ani. La fiecare interventie (de ex. schimbarea bateriei) trebuie verificate garniturile de etanseitate pentru capac, geam si coroana si daca este nevoie, inlocuite.

ATENŢIE:

  • Ceasurile care nu au inscriptionate pe spatele carcasei cuvintele "WATER RESIST" sau "WATER RESISTANT" NU sunt rezistente la apa si trebuie ferite de orice tip de umiditate, inclusiv de transpiratie. Evitati sa purtati acest tip de ceas in conditiile in care acesta este expus la cantitati mari de transpiratie sau umiditate, ori la stropierea directa cu apa.
  • Chiar daca ceasul dumneavoastra este rezistent la apa, NU procedati la apasarea butoanelor ceasului ori sa trageti in afara de coroana ori sa rotiti de aceasta cât timp ceasul este scufundat in apa sau cât timp ceasul este ud !
  • Chiar daca ceasul dumneavoastra este rezistent la apa, evitati sa purtati ceasul in timp ce faceti baie sau in zone in care se folosesc detergenti (sapun, sampon, etc.). Asemenea conditii pot reduce rezistenta la apa a ceasului !
  • Daca ceasul a fost expus la apa sarata, clatiti ceasul cu apa simpla (de la robinet) pentru a indeparta depunerile de murdarie si sare, dupa care uscati-l.
  • NU folositi ceasul in cadrul practicarii scuba diving sau in alte tipuri de scufundari ce necesita butelie cu oxigen.
  • Doar ceasurile care au marcate cuvintele "AIR DIVER'S 200M" SAU "DIVER'S WATCH 200M" pot fi purtate in timpul practicarii scuba diving (cu butelie de oxigen).
  • Ceasul dumneavoastra a fost testat in conformitate cu regulamentul Organizatiei Internationale de Standardizare ISO2281 si al FTC (USA), Ghid pentru industria de ceasuri, Ghid 5.
  • Pentru ceasul care are inscriptionat pe carcasa 5, 10 sau 20 de bari, acesta va rezista patrunderii apei la presiunea statica indicata pe carcasa sa (5, 10 sau 20 de bari) si scufundarii in apa sarata la adancimea indicata. Tineti cont, totusi, ca presiunea dinamica generata de miscarea subacvatica este mai mare decat presiunea statica.
  • Pentru ceasurile rezistente la apa ce vin echipate cu bratari de piele, va rugam sa va asigurati ca ati uscat bine bratara in cazul in care aceasta s-a udat. Purtarea indelungata pe mana a unui ceas cu bratara uda, poate reduce durata de viata a bratarii si poate produce decolorarea ei. Deasemenea, poate cauza si o iritatie a pielii.

 

Intrebare: Unde gasesc LISTA MANUALELOR CU INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE A CEASURILOR ORIENT?

Raspuns:

Pentru a viualiza Lista manualelor cu instructiuni de utilizare a ceasurilor Orient, dati click AICI:

Intrebare: Ceas cu alimentare solara Tough Solar. De cat timp este nevoie sa expun ceasul la lumină pentru ca bateria reincarcabila sa atinga nivelul maxim de incarcare?

Raspuns:

Acest lucru depinde de modelul dumneavoastra de ceas, de conditiile de iluminare si de nivelul actual de incarcare al bateriei. In manualul de utilizare primit odata cu ceasul achizitionat, la capitolul Charging Times (Timpi de incarcare) producatorul mentioneaza timpul aproximativ de expunere la lumina, care poate varia, in functie de nivelul de luminozitate, de la cateva ore, la aproximativ 6 zile.

Intrebare: Dimensiune carcasa ceas. Cum sunt masurate dimensiunile ceasului specificate in descrierea fiecarui produs?

Raspuns:

Dimensiunile ceasurilor prezentate in descrierea fiecarui produs sunt masurate conform imaginii de mai jos:

 

Masurarea dimensiunilor carcasei

 

Intrebare: Tough Solar. Desi nu este nevoie ca bateria sa fie inlocuita, sunt solicitate totusi anumite proceduri periodice de intretinere a ceasului?

Raspuns:

Modelele de ceasuri rezistente la apa necesita inlocuirea sigiliilor de cauciuc la fiecare doi sau trei ani pentru a se asigura o rezistenta corespunzatoare la apa.

Intrebare: Tough Solar. Pot incarca ceasul la lumina fluorescenta?

Raspuns:

Da. Ceasul ar trebui sa continue sa functioneze normal, atata timp cat il pastrati expus la lumina de interior si la lumina de exterior, cat mai mult posibil, pe tot parcursul zilei.

Intrebare: Tough Solar. Ce inseamna functia Full auto-iluminare a cadranului (Full Auto Light)?

Raspuns:

Functia Full auto-iluminare a cadranului (Full Auto Light) ilumineaza in mod automat fata ceasului de fiecare data cand ceasul este inclinat in directia fetei utilizatorului, si doar atunci cand este intuneric afara sau in conditii de slaba luminozitate. Fata ceasului nu va fi iluminata automat in cazul in care functia Full auto-iluminare a cadranului (Full Auto Light) este oprita (dezactivata) sau in cazul in care ceasul dumneavoastra nu este dotat cu aceasta functie.

Intrebare: Tough Solar. Pe afisajul ceasului nu apare nimic. Ce trebuie sa fac?

Raspuns:

Asezati ceasul intr-o locatie in care este expus la lumina. In cazul in care caracterele ce trebuie afisate nu reapar, sau indicatorul CHARGE incepe sa palpaie pe afisaj dupa aproximativ cinci secunde, inseamna ca nivelul bateriei este foarte scazut. In acest caz, lasati ceasul expus la lumina pana cand indicatorul CHARGE dispare de pe ecran. Tineti cont ca toate butoanele ceasului sunt dezactivate in timp ce indicatorul CHARGE palpaie pe ecran.

Intrebare: Tough Solar. As vrea sa stiu mai multe despre cum functioneaza sistemul pe baterie solara?

Raspuns:

1. Expunerea regulata la lumina mentine bateria incarcata.

Un ceas alimentat cu energie solară continuă să funcționeze, chiar și atunci când nu este expus la lumină. Lăsând ceasul în întuneric duce la descarcarea bateriei si astfel la dezactivarea funcțiilor.

2. Evitati sa folositi prea des iluminarea.

  • Folosirea prea des a iluminarii poate duce la descarcarea bateriei.
    Următoarele indică care este timpul necesar al unei expuneri la lumină pentru a reîncărca bateria cu cantitatea utilizată de o singură operație de iluminare.
    • Aproximativ 5 minute la lumina puternică a soarelui care intră printr-o fereastră
    • Aproximativ 50 de minute de expunere la iluminare fluorescentă interioară

O atenție deosebită este necesară atunci când utilizați caracteristica Auto Light (auto-iluminare) disponibilă la unele modele de ceasuri), care poate declansa iluminarea frecventă a afișajului.

3. Sfaturi despre cum sa pastrati mai mult timp bateria incarcata.

  • Încercați întotdeauna să vă asigurați că ceasul este expus la lumină suficientă pentru a păstra indicatorul de alimentare al bateriei la nivelul LEVEL 1 (maxim) sau la nivelul LEVEL 2. Unele dintre funcțiile ceasului sunt dezactivate atunci când alimentarea bateriei scade la nivelul LEVEL 3.

Intrebare: Tough Solar. Ce ar fi indicat sa fac in cazul in care intentionez sa nu utilizez ceasul pentru o perioada lunga de timp?

Raspuns:

Daca aveti de gand sa lasati ceasul intr-un sertar sau intr-un loc in care nu este expus la lumina, trebuie ca mai intai sa incarcati complet ceasul si sa activati functia de Power Saving (economisire energie) pentru a fi sigur ca se conserva energia bateriei.

Intrebare: Tough Solar. Ce semnifica indicatorul RECOVER sau RECOV (indicator static sau care palpaie) de pe afisajul ceasului meu?

Raspuns:

Acest indicator apare pentru a va instiinta ca bateria se reface dupa o incarcatura mare intr-o perioada scurta de timp. Toate semnalele sonore si lumina sunt dezactivate in timpul refacerii bateriei. Indicatorul ar trebui sa dispara si functionarea normala ar trebui sa se reia dupa ce nivelul bateriei a fost recuperat. In cazul in care indicatorul RECOVER/RECOV apare frecvent, inseamna ca a mai ramas putina baterie. Asadar, lasati ceasul expus la lumina puternica pentru ca bateria sa se incarce.

Intrebare: Tough Solar. De ce lucruri trebuie sa tin cont in timpul incarcarii bateriei?

Raspuns:

Bateria se va incarca suficient atata timp cat se asigura expunerea ceasului la lumina naturala ori la lumina de exterior cat mai mult posibil, pe parcursul intregii zile. Totusi, trebuie sa tineti cont ca o incarcare ce are loc in conditii de caldura foarte mare, ca cele descrise mai jos, poate duce la functionarea necorespunzatoare a ceasului sau poate cauza arsuri:

  • Pe bordul unei masini parcate la soare
  • Aproape de o lumina incandescenta sau in apropierea altor surse de caldura intensa
  • Orice alta zona expusa la razele directe ale soarelului pentru perioade lungi de timp.

De asemenea, retineti ca eficienta incarcarii se reduce daca se va bloca vreuna dintre partile celulei solare.

Intrebare: Tough Solar. Cum pot sa restabilesc functionarea normala a ceasului din Sleep State (Starea de Somn)?

Raspuns: Asezati ceasul intr-o locatie in care este expus la lumina, sau apasati orice buton. Daca ceasul dumneavoastra este echipat cu functia de Auto-iluminare (Auto Light), functionarea normala a ceasului va fi restabilita atunci cand inclinati ceasul spre fata dumneavoastra pentru a citi.

Intrebare: Tough Solar. Ce ar trebui sa fac pentru ca bateria sa tina mai mult timp?

Raspuns:

Folositi doar atunci cand aveti nevoie lumina, alarma si alte functii ce consuma multa baterie. Daca ceasul dumneavoastra este dotat cu functia Full auto-iluminare (Full Auto Light), este recomandat sa dezactivati aceasta functie atunci cand nu aveti nevoie ca fata ceasului sa fie iluminata.

Intrebare: Tough Solar. De ce pe afisajul ceasului meu nu apare nimic, decat un indicator SLEEP sau S (static sau palpaind)?

Raspuns:

Ceasul este astfel conceput incat sa intre in mod automat in starea de somn si sa stinga ecranul pentru a se conserva energia, de fiecare data cand ceasul nu este expus la lumina pentru o anumita perioada de timp. Starea de somn este indicata atunci cand "SLEEP" sau "S" apar pe ecran (static sau palpaind). Click aici pentru informatii despre iesirea din starea de somn (Sleep State).

Unele modele de ceasuri au o stare de somn formata din doua etape. In etapa 1, este stins doar ecranul, asa cum este descris mai sus. Daca ceasul ramane fara lumina pentru mai multe zile, va fi activata etapa a 2-a, care va opri toate functiunile ceasului, cu exceptia timpului. Pentru informatii despre starea de somn, cititi manualul de utilizare al ceasului dumneavoastra.

Important!
Ceasul va intra in starea de somn doar atunci cand este activata functia de Power Saving.

Intrebare: Tough Solar. Vor suna alarma si semnalul sonor pentru ora fixa (Hourly Time Signal) atunci cand ceasul este in starea de somn?

Raspuns:

Daca ceasul dumneavoastra are o stare somn dintr-o singura etapa, alarmele si semnalul sonor la ora fixa (Hourly Time Signal) vor suna in timp ce ceasul se afla in starea de somn. Daca ceasul dumneavoastra are o stare de somn formata din doua etape, alarmele si semnalul sonor la ora fixa (Hourly Time Signal) vor suna in timp ce ceasul este in etapa 1 a starii de somn, dar nu si in etapa 2 a starii de somn.

Intrebare: Waveceptor (Receptia radio-controlata) / Timp Atomic. De ce este indicat gresit timpul setat de catre semnalul de calibrare orara?

Raspuns: Este probabil ca setarea pentru codul Orasului de Origine (Home City code)  sa fie incorecta pentru locatia dumneavoastra curenta (oras de origine) in care va aflati. Schimbati codul Orasului de Origine (Home City code) astfel incat sa corecpunda cu fusul orar al locatiei in care va aflati.

Exemplu: daca folositi ceasul in Romania, trebuie se selectati codul de oras de origine ATH, deoarece Romania este pe acelasi fus orar cu orasul Atena.

Intrebare: Waveceptor (Receptia radio-controlata) / Timp Atomic. Care sunt razele aproximative de actiune ale receptiei semnalului de calibrare orara pentru ceasul meu?

Raspuns:

Semnalul de calibrare orara emis de transmitator, pe care ceasul este capabil sa il receptioneze, si raza de receptie a ceasului depind de numarul de modul al ceasului (un numar format din 4 cifre). Inainte de a achizitiona un anumit model de ceas Casio, va recomandam sa verificati mai intai razele aproximative de actiune ale receptiei semnalului de calibrare orara pentru acel model de ceas, pentru a va asigura ca ceasul corespunde nevoilor dumneavoastra.

Intrati pe siteul oficial al producatorului Casio, dupa ce ati identificat ceasul Casio dorit, descarcati manualul de utilizare in format pdf aferent acelui model de ceas, in care veti gasi razele aproximative de actiune ale receptiei semnalului de calibrare orara.

Intrebare: Waveceptor (Receptia radio-controlata) / Timp Atomic. Ceasul meu Casio radio-controlat poate receptiona in Romania semnalul de calibrare orara emis de emitatorul din Germania?

Raspuns: Da, stim de la clientii noastri ca ceasurile Casio radio-controlate pot receptiona semnalul de calibrare orara de la emitatorul din Germania (Mainflingen), cu conditia respectarii intocmai a instructiunilor si setarilor din manualul de utilizare al ceasului emis de producatorul Casio, pe scurt redate si mai jos:

  • primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand ati primit ceasul Casio radio-controlat este sa selectati codul dvs de oras de origine corect, pentru Romania codul de oras de origine este ATH
  • Receptia se face doar pe timpul noptii (nu ziua!)
  • Trebuie sa poziţionaţi noaptea ceasul pe pervaz, la geam, cu indicatorul pentru ora 12 orientat spre geam. Asiguraţi-vă că nu există obiecte metalice în apropiere. În acest timp, nu apăsaţi butoanele şi nu mişcaţi ceasul.
  • Recepţia semnalului de calibrare orară durează între două şi şapte minute, dar, în unele cazuri, poate dura până la 14 minute. În acest timp, nu apăsaţi butoanele şi nu mişcaţi ceasul.

Dimineata, in urma receptionarii cu succes a semnalului de calibrare orara, ceasul Casio rdio-controlat va indica corect ora.

Semnalul de calibrare orară se poate recepţiona în două moduri diferite: auto-recepţie şi recepţie manuală.
• Auto-recepţie
Folosind auto-recepţia, ceasul recepţionează semnal de calibrare orară automat de până la şase ori pe zi. Când o auto-recepţie s-a efectuat cu succes, restul operaţiunilor de auto-recepţie nu se efectuează. Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Despre Auto-recepţie” din manualul de utilizare al ceauslui Casio.
• Recepţia manuală
Recepţia manuală vă permite să începeţi o calibrare orară la apăsarea unui buton. Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Pentru a efectua recepţia manuală" din manualul de utilizare al ceauslui Casio.

Intrebare: Waveceptor (Receptia radio-controlata) / Timp Atomic. De ce ora setata de semnalul de calibrare a orei este usor diferita fata de ora indicata de semnalul de timp de la televizor, radio, etc.?

Raspuns:

Dupa receptionarea semnalului de calibrare a orei, ceasul va efectua mai multe calcule pentru a determina ora curenta. Aceste calcule pot influenta setarea ce indica timpul sa afiseze ora cu o diferenta de pana la 1 secunda.

Intrebare: Waveceptor (Receptia radio-controlata) / Timp Atomic. De ce timpul indicat in urma receptionarii semnalului de calibrare a orei este cu o ora in urma?

Raspuns:

Acest lucru se datoreaza faptului ca ceasul nu face modificarile pentru Ora de Vara (Daylight Saving Time). Modificati setarea DST a ceasului in "Auto DST", iar ceasul isi va ajusta astfel ora in mod automat. Nu uitati ca setarea DST  trebuie oprita in cazul in care dumneavoastra locuiti intr-o regiune in care nu este folosita Ora de Vara (Daylight Saving Time).

* Pentru modelele de ceasuri care nu sunt dotate cu functia de "Auto DST", Setarea DST poate fi doar manual comutata pe activata/dezactivată.

Intrebare: Waveceptor (Receptia radio-controlata) / Timp Atomic. Cum este precizia acestui ceas?

Raspuns:

Excelenta. Deoarece acest ceas isi actulizeaza in mod automat ora in conformitate cu un semnal de calibrare orara, intodeauna veti avea asigurata o afisare precisa a timpului.

Intrebare: Waveceptor (Receptia radio-controlata) / Timp Atomic. Este ceva ce pot face pentru a imbunatati receptia semnalului de calibrare orara?

Raspuns:

Urmatoarele reprezinta recomandari pentru receptionarea cu succes a semnalului de calibrare orara.

  • Când vă pregătiţi să recepţionaţi semnalul de calibrare orară, poziţionaţi ceasul pe pervaz, la geam, cu indicatorul pentru ora 12 orientat spre geam. Asiguraţi-vă că nu există obiecte metalice în apropiere.
  • Recepţia semnalului se face, în mod normal, mai bine pe timp de noapte decât în timpul zilei.
  • Recepţia semnalului de calibrare orară durează între două şi şapte minute, dar, în unele cazuri, poate dura până la 14 minute. În acest timp, nu apăsaţi butoanele şi nu mişcaţi ceasul.
  • Semnalul de calibrare orară pe care ceasul va încerca să îl recepţioneze depinde de setarea codului curent de oraş de origine, după cum se arată mai jos.

Cod oraş de origine

Transmiţător

Frecvenţă

LON, PAR, BER, ATH,
LIS, MAD, ROM, STO, MOW*

Anthorn (Anglia)

60.0 kHz

Mainflingen (Germania)

77.5 kHz

HKG, BJS

Shangqiu City (China)

68.5 kHz

TPE, TYO, SEL

Fukushima (Japonia)

40.0 kHz

Fukuoka/Saga (Japonia)

60.0 kHz

HNL*, ANC*, LAX, DEN, CHI, NYC, YVR, YEA, MEX, MIA, YTO, YHZ, YYT

Fort Collins, Colorado (Statele Unite)

60.0 kHz

* Zonele acoperite de codurile de oraş  HNL, ANC şi MOW se află la o distanţă considerabilă de transmiţătoarele de semnal de calibrare orară, astfel anumite condiţii pot cauza probleme cu recepţia semnalului.

  • Recepţionarea corectă a semnalului de calibrare oate fi îngreunată sau chiar imposibilă în cazul situaţiilor de mai jos.

- În interiorul sau între clădiri

- Într-un vehicul

- Lângă aparate de uz casnic, echipamente de birou sau telefonul mobil

- În apropierea unui şantier de construcţii, aeroport sau alte surse de zgomot electric

- Lângă linii de înaltă tensiune

- Între sau în spatele munţilor

Intrebare: Ceas cu rigla de calcul. Cum se foloseste rigla de calcul?

Raspuns:

A. Functii generale de calcul
1) Inmultire
[Examplu]
12 x 15
[Operatie]
Aliniati 12 pe scara exterioara cu 10 pe scara interioara.
Apoi, 15 pe scara interioara corespunde lui 18 pe scara exterioara.
Luati in considerare pozitia punctului zecimal si adunati un zero pentru a obtine 180. Tineti cont ca la scarile acestui ceas, pozitia punctului zeciaml nu poate fi obtinuta.
 

2) Impartire
[Examplu]
300 / 15
[Operatie]
Aliniati 30 pe scara exterioara cu 15 pe scara interioara.
Apoi, 10 pe scara interioara corespunde lui 20 pe scara exterioara.
Luati in considerare pozitia punctului zecimal pentru a obtine 20.
 

3) Reading ratios
[Examplu]
50 / 20 = 30 / x
[Operatie]
Aliniati 50 pe scara exterioara cu 20 pe scara interioara.
Apoi, 30 pe scara exterioara corespunde lui 12 pe scara interioara.
In acest moment, proportia pentru fiecare valoare de pe scarile interioare si exterioare este "50:20".
 

4) Determinare radacina patrata
[Examplu]
Radacina patrata din 169
[Operatie]
Rotiti incet scara exterioara si gasiti o valoare care corespunde lui atat lui 16.9 pe scara exterioara cat si lui 10 pe scara interioara.
In acest exemplu, 16.9 pe scara exterioara corespunde lui 13 ope scara interioara, si 10 pe scara interioara corespunde lui 13 pe scara exterioara. Astfel, raspunsul este 13.

B. Calculator de navigare pentru sporturi cu motor
1) Timpul necesar
[Examplu]
Obtineti timpul necesar de 55 kilometri pe ora pentru 330 kilometri.
[Operatie]
Aliniati 55 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, 33 pe scara exterioara corespunde lui "6:00" pe scala interioara (scara timp).Astfel, timpul necesar este 6 ore.

* De asemenea, este calculabil si ca mila in loc de kilometru.
 

2) Viteza
[Examplu]
Obtineti numarul de kilometri pe ora pentru 120 kilometri cu un timp de 1 ora si 30 de minute.
[Operatie]
Aliniati 12 pe scara exterioara cu "1:30" pe scara interioara (scara timp).
Apoi, SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara corespunde lui 80 pe scara exterioara. Astfel, viteza este de 80 kilometri pe ora.
 

3) Kilometraj
[Examplu]
Obtineti kilometrajul atunci cand viteza este de 40 kilometri pe ora si timpul de functionare este de 1 ora si 30 de minute.
[Operatie]
Aliniati 40 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, "1:30" pe scara interioara (scara timp) corespunde lui 60 pe scara exterioara. Astfel, kilometrajul este de 60 de kilometri.
 

4) Rata consumului de combustibil
[Examplu]
Obtineti rata consumului de combustibil (litri / ora) atunci cand timpul de functionare este de 5 ore si consumul de combustibil este 35 litri.
[Operatie]
Aliniati 35 pe scara exterioara cu "5:00" pe scara interioara (scara timp).
Apoi, SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara corespunde lui 70 pe scara exterioara. Astfel, consumul de combustibil este de 7 litri pe ora.
 

5) Consumul de combustibil
[Examplu]
Obtineti consumul de combustibil necesar pentru o cursa atunci cand rata consumului de combustibil este de 6 litri pe ora si timpul de functionare este de 5 ore.
[Operatie]
Aliniati 60 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, "5:00" pe scara interioara (scara timp) corespunde lui 30 pe scara exterioara. Astfel, consumul de combustibil este 30 litri.
 

6) Durata estimata
[Examplu]
Obtineti durata estimata de functionare atunci cand rata consumului de combustibil este de 5 litri pe ora si cursa are de 30 litri de combustibil.
[Operatie]
Aliniati 50 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, 30 pe scara exterioara corespunde lui "6:00" pe scara interioara (scara timp). Astfel, timpul estimat de functionare este de 6 ore.
 

C. Calculator de navigare pentru sporturi aeriene
1) Timp necesar
[Examplu]
Obtineti timpul necesar pentru zborul unei aeronave la 160 de noduri pentru 240 de mile marine.
[Operatie]
Aliniati 16 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, 24 pe scara exterioara corespunde lui "1:30" pe scara interioara (scara timp). Astfel, timpul necesar pentru zbor este 1 ora si 30 minute.
 

2) Viteza
[Examplu]
Obtineti numarul de noduri (viteza aerului) pentru 250 mile marine cu un timp de zbor de 1 ora si 40 de minute.
[Operatie]
Aliniati 25 pe scara exterioara cu "1:40" pe scara interioara (scara timp).
Apoi, the SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara corespunde lui 15 pe scara exterioara. Astfel, viteza aerului pentru zbor este de 150 de noduri.
 

3) Zbor distanta
[Examplu]
Obtineti the air distance when the air speed is 180 knots si the flight time is 40 minutes.
[Operatie]
Aliniati 18 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, 40 pe scara interioara corespunde lui 12 pe scara exterioara. Astfel, the air distance of the flight is 120 mile marine.
 

4) Rata consumului de combustibil
[Examplu]
Obtineti rata consumului de combustibil (galoane / ora) atunci cand timpul de zbor este de 40 minute si consumul de combustibil este de 140 de galoane.
[Operatie]
Aliniati 14 pe scara exterioara cu 40 pe scara interioara. Apoi, SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara corespunde lui 21 pe scara exterioara. Astfel, consumul de combustibil este de 210 galoane pe ora..
 

5) Consumul de combustibil
[Examplu]
Obtineti consumul de combustibil necesar pentru un zbor atunci cand rata consumului de combustibil este de 240 galoane pe ora si timpul de zbor este de 1 ora si 40 de minute.
[Operatie]
Aliniati 24 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, "1:40" pe scara interioara (scara timp) corespunde lui 40 pe scara exterioara. Astfel, consumul de combustibil este de 400 de galoane.
 

6) Durata estimata de zbor
[Examplu]
Obtineti durata estimata de zbor atunci cand rata consumului de combustibil este de 200 galoane pe ora si aeronava are 1400 galoane de combustibil.
[Operatie]
Aliniati 20 pe scara exterioara cu SPEED INDEX (MPH) pe scara interioara.
Apoi, 14 pe scara exterioara corespunde lui "7:00" pe scara interioara (scara timp). Astfel, durata estimata de zbor este de 7 ore.
 

D. Conversie
1) Distanta
[Examplu]
Convertiti 45 mile in mile marine si kilometri.
[Operatie]
Aliniati 45 pe scara exterioara cu STAT pe scara interioara.
Apoi, NAUT pe scara interioara corespunde lui aproximativ 39 mile marine pe scara exterioara, si KM pe scara interioara corespunde lui aproximativ 72 km pe scara exterioara.
 

2) Greutate
[Examplu]
Convertiti 16.4 oil lbs. in U.S. galoane si IMP. galoane si litri.
[Operatie]
Aliniati 16.4 pe scara interioara cu OIL LBS pe scara exterioara.
Apoi, U.S. GAL pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 2.2 U.S. galoane pe scara interioara, si IMP. GAL pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 1.8 IMP. galoane pe scara interioara, si LITERS pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 8.3 litri pe scara interioara.
 

3) Volum
[Examplu]
Convertiti 13.1 fuel lbs. in U.S. galoane si IMP. galoane si litri.
[Operatie]
Aliniati 13.1 pe scara interioara cu FUEL LBS pe scara exterioara.
Apoi, U.S. GAL pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 2.2 U.S. galoane pe scara interioara, si IMP. GAL pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 1.8 IMP. galoane pe scara interioara, si LITERS pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 8.3 litri pe scara interioara.
 

4) Combustibil
[Examplu]
Convertiti 16.8 U.S. in galoane in si IMP. galoane si litri.
[Operatie]
Aliniati 16.8 pe scara interioara cu U.S. GAL pe scara exterioara.
Apoi, IMP. GAL pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 14 IMP. galoane pe scara interioara, si LITERS pe scara exterioara corespunde lui aproximativ 63.5 litri pe scara interioara.
 

 

Intrebare: Care sunt recomandarile generale privind folosirea si intretinerea ceasurilor?

Raspuns:

  • Pentru ceasurile analogice (cu ace) : NU se recomanda a se regla data cand ora indicata de ceas este între 8 pm si 3 am. NU reglati ora exacta rotind acele mult înapoi cand ora afisata de ceas este între 9 pm si 3 am. (PERICOL MARE DE DEFECTARE A ROTII CALENDARULUI !)
  • Nu incercati niciodata sa deschideti carcasa sau sa ii indepartati capacul din spate.
  • Expunerea ceasului la o incarcare electrostatica foarte mare poate conduce la o afisare incorecta a timpului si poate chiar cauza defectarea componentelor ceasului.
  • Incarcarea electrostatica poate deasemena determina si aparitia scurta pe ecran a unor linii, asemanatoare unor circuite. Acestea nu afecteaza in nici un fel functiile ceasului.
  • Pentru a mentine rezistenta la apa si la praf, este indicat sa inlocuiti periodic garnitura ceasului (cam o data la fiecare 2- 3 ani).
  • In cazul in care a aparut umezeala in interiorul ceasului, trebuie sa-l duceti imediat spre verificare la dealer-ul dumneavoastra CASIO sau la un distribuitor CASIO.
  • Evitati sa expuneti ceasul la temperaturi extreme.
  • Desi ceasul a fost fabricat pentru a rezista unei utilizari normale, trebuie sa evitati utilizarea grosolana a ceasului  ori  scaparea pe jos a acestuia.
  • Nu fixati bratara prea strans pe mana. Ar trebui sa existe suficient spatiu intre bratara si incheietura mainii, astfel incat sa puteti introduce degetul.
  • Pentru curatarea ceasului si a bratarii, folositi o carpa moale uscata sau o carpa moale umezita intr-o solutie alcatuita din apa si un detergent bland cu PH neutru. Niciodata sa nu folositi substante volatile (cum ar fi benzina, inalbitor, spray pentru curatat, etc.).
  • Evitati intrarea in contact direct a ceasului cu produse pentru par, parfumuri, creme pentru protectie solara, sau alte produse de ingrijire a corpului, ce pot cauza deteriorarea partilor din plastic ale ceasului. Daca ceasul a intrat in contact direct cu aceste tipuri de produse sau produse asemanatoare, stergeti-l imediat cu o carpa moale uscata.
  • Atunci cand nu folositi ceasul, depozitati-l intr-un loc uscat.
  • Nu permiteti intrarea in contact a ceasului cu petrol, benzina, solventi de curatare, spray-uri aerosol, adezivi, vopsele. Reactiile chimice produse la intrarea in contact cu aceste substante cauzeaza  distrugerea garniturilor, a carcasei si a finisajelor ceasului !
  • Finisajele vopsite ale ceasului se pot decolora sau sterge daca sunt supuse la presiune foarte mare, frecare indelungata, rezuire, frictiune, etc.
  • Unele modele au pe bratari diverse imprimeuri. Atunci cand curatati aceste tipuri de bratari, trebuie sa fiti atent sa nu frecati prea tare zonele imprimate.
  • Pastrati la îndemâna acest manual de utilizare si orice alta documentatie ce vine cu acest ceas, pentru referinte viitoare.

Pentru ceasurile echipate cu bratari din cauciuc:

  • Uneori se poate observa o substante pudra alba pe bratara. Aceasta substanta nu face rau pielii sau imbracamintii si se poate indeparta usor prin stergerea bratarii cu o carpa.
  • Daca bratara a fost lasata uda, de la transpiratie sau apa, ori daca a fost lasata intr-o zona expusa la umiditate ridicata, se poate produce deteriorarea, taierea sau craparea bratarii. Pentru a se asigura o durata lunga de viata a bratarii din cauciuc, stergeti cat mai repede de pe bratara toate urmele de murdarie sau apa cu o carpa moale.

Pentru ceasurile echipate cu bratari si carcase fosforescente:

  • Expunerea indelungata la razele directe ale soarelui poate cauza estomparea partilor fosforescente.
  • Intrarea in contact cu umezeala pe o perioada mare de timp, poate cauza estomparea partilor fosforescente. Trebuie sa va asigurati ca ati sters cat mai repede toate urmele de umezeala de pe suprafata ceasului.
  • Contactul pe perioade indelungate de timp cu orice ale suprafete ude poate cauza decolorarea culorilor fosforescente. Asigurati-va ca nu este umezeala pe suprafetele fosforescente si evitati contactul cu orice alte suprafete ude.

Daca o suprafata fosforescenta este frecata puternic de o alta suprafata fosforescenta, se poate produce transferul culorii de pe o suprafata pe alta.